A Bory vár – a magyar Taj Mahal

1959. december 19-én hunyt el Bory Jenő magyar építészmérnök, szobrász- és festőművész, egyetemi tanár, 1943 és 1945 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora. Leghíresebb alkotása a „magyar Tádzs Mahal”-ként emlegetett székesfehérvári Bory-vár. Felesége Komócsin Ilona (1885–1974) festőművész volt, akivel Szegeden kelt egybe.

Székesfehérvárott született 1879. november 9-én. Édesapja, Bory József géplakatos mester volt, aki hét gyermeket nevelt föl. Jenő Aladár házasságon kívül született, édesapja szülei utólagos frigyét követően fogadta örökbe. Bory József a gyermek születésekor, mint keresztapa lett beírva. Ezt utólag módosították az anyakönyvben.

Bory Jenő szülővárosa ösztöndíjasaként végezte egyetemi tanulmányait Budapesten. 1903-ban kapott építészmérnöki oklevelet, majd beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára. Szobrásznövendék lett Strobl Alajos mellett, festészetet pedig Székely Bertalannál tanult. Két évig volt tanulmányúton Németországban és Olaszországban, ahol többek között kitanulta a márványszobor-készítést is. Feleségével, Komócsin Ilonával Székely Bertalan tanítványaként ismerkedett meg. A lány ekkor Szeged város ösztöndíjasaként végezte a főiskolát. Művészi pályája alatt portrékat és virágcsendéleteket festett.

1911-től 1946-ig a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, emellett 1921-1944 között a Műszaki Egyetemen is tanított. 1943-1945 között a Képzőművészeti Főiskola rektori feladatait látta el. Az első világháború során katonaként Szarajevóban művészeti alkotásokra kapott megbízást, amelyekért a király a Ferenc József rend lovagkeresztjével tüntette ki. 1906-1944 között 185 szoborművét állította ki főleg Székesfehérvárott és Budapesten gyűjteményes kiállításain. Több hazai és külföldi elismerést kapott.

1959. december 20-án halt meg otthonában, a Bory-várban. Ott is ravatalozták föl, majd a Csutora temetőben helyezték örök nyugalomra. A vár építésének története még az első világháború előtti évekre nyúlik vissza. Bory Jenő 1912-ben, a székesfehérvári szőlőhegyen vásárolt egy telket, majd hozzákezdett a telken álló jelentéktelen épület kibővítéséhez. 1923-ban határozta el, hogy a rajongva imádott felesége iránt érzett szerelemből mesebeli kastéllyá építi át közös családi fészküket. Mivel Bory Jenőt már fiatal építészként megfogták azok a lehetőségek, amelyeket az akkoriban még új technológiának számító vasbeton jelentett, a várat is teljes egészében vasbetonból építette meg.

Fotók: családi archívum (Internet)

  1. kép: Feleségével 1958-ban a várban.
  2. kép: a Bory vár 1946-ban.
  3. kép szülei és testvérei körében. Feleségével a jobb oldalon áll.
  4. kép: feleségével az 1930-as években.

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.