Nem mindenki sváb, aki német

A magyarországi németekkel (közkeletű és kissé pontatlan nevükön svábokkal) kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon honnan jöhettek, hol található pontosan a német őshaza. Az anyakönyvi lehetőségek kimerülése után érdemes két forrástípust megemlíteni. Az egyik ezek közül az Ortsfamilienbuch. Ebben német alapossággal és precizitással könnyen kereshető formában feldolgozták az adott település anyakönyvét. Nem minden falu esetében készült el, de ha szerencsénk van, akkor a német gyökerekre is szerepel benne konkrét utalás.

A másik ilyen forrás az úgynevezett Heimatbuch. Ebben nagyon részletesen, szinte minden területre kiterjedő módon dolgozzák fel az adott település történetét. természetesen képekkel és térképekkel gazdagon illusztrálva.

Saját német őseim jó része Budakeszin (Wudigeß) élt. Családom múltját göngyölítve nagyon megörültem a falu történelmét csodálatosan bemutató Heimatbuchnak. A kép jobb oldalán szereplő térkép is ebből származik természetesen.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.