Babits Mihály ösei

“Múlt nélkül nincsen jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe!”

A fenti tanulságos idézet Babits Mihálytól származik, aki 1883. október 26-án született Szekszárdon idősebb Babits Mihály királyi törvényszéki bíró és Kelemen Auróra gyermekeként.

A keresztszülők Kelemen Mihály honvéd törzsorvos és Babits Erzsébet voltak. A keresztelési szertartás az Urunk mennybemenetele belvárosi római katolikus templomban szűk körben, mivel a szintén a családhoz tartozó Kelemen László kurdi plébános szolgáltatta ki a szentséget.

Az anyakönyvi bejegyzés megjegyzés rovata további értékes információkat tartalmazott: “1922. március 23-án házasságot kötött Tanner Ilona Irénnel a budapest-józsefvárosi templomban.”

Babits Mihály (1883-1941), a Nyugat nagy költőjének a felesége is tehetséges, bár kevésbé ismert alkotó volt, Tanner Ilonaként született, de Török Sophie néven írt (1895-1955). A házaspárnak – vélhetően a feleség egy korábbi abortusza miatt – nem lehetett gyereke. Mikor Ilona öccse teherbe ejtette a cselédlányukat, a gyermeket magukhoz vették és örökbe fogadták. Az 1928-ban született kislányt Babits Ildikó néven anyakönyvezték, a házaspár egészen sajátjaként nevelte, s eltitkolták előle, hogy nem vér szerinti gyermekük. Ennek tragikus következményei lettek.

Ildikó tizenhárom éves korában, egy irodalomtörténeti könyvből tudta meg az igazságot. Apja ekkoriban halt meg, anyjával megromlott a viszonya. Ilona Babits halála után depresszióba esett, halála előtt ki is tagadta Ildikót az örökségből. Ildikó Babitsot rajongva szerette, nem is volt hajlandó elhinni, hogy nem vér szerinti apja. Nagy nehezen leérettségizett, majd kalauzként dolgozott, az egyetemre csak protekcióval vették fel 1953-ban. Babits Ildikó 1956-ban Angliába emigrált. Ott 1982-ben halt meg, nyomorúságos körülmények között, a lakókocsiban, ahol számos macskájával élt. Mikor meghalt, hetekig nem találtak rá, s az éhes macskák enni kezdték a testét.

Forrás: orokbe.hu / Babits családi képek: wmmm.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.