Egy emigráció története 1.

Fejezet a Csorej-család történetéből

 

Egy kedves tengerentúli ismerősöm jóvoltából igazán különleges történet és dokumentumok birtokába juthattam.

A história főszereplői a görög katolikus Iván Csorej János földműves (1856-1940) és felesége, Juhász Mária (1858-1939), akik 1875. november 22-én keltek egybe szülőfalujukban, Múcsonyban (Borsod megye). Mint azt a mellékelt fotó is hirdeti, mely a sírjukról készült, 64 évig éltek együtt, kitartva jóban-rosszban, ahogyan megfogadták egymásnak.

A talán leginkább Kelet-Magyarországot érintő kivándorlás őket is érintette. A 19. század végén egy jobb élet reményében átkeltek az óceánon és letelepedtek az Újvilág egyik magyar központjában, Clevelandben. Gyermekeik közül nem mindegyik követte őket e kalandban. Mária 1902-ben Múcsonyban úgy ment férjhez, hogy szülei és testvérei Amerikában éltek. János 1922-ben Coloradoban hunyt el. A múcsonyi és az egyesült államokbeli rokonság később felvette a kapcsolatot, kicserélve a fényképeket, dokumentumokat.

Az 1930-as években engedve a szülőföld hívó szavának, az immár idős házaspár hazatért. Ezt tanúsítja a clevelandi konzulátus által kibocsátott útlevél is. E különleges dokumentum egy vonatbaleset következményét is megemlíti: a férj „jobb lába hiányzik.”Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.